Resten av siden
Kirurgi

Oral kirurgi

 

Oral Kirurgi omfatter ulike kirurgiske inngrep i munnen. Det mest vanlige oralkirurgiske inngrepet er operasjoner for å fjerne visdomstenner, som ikke kommer frem av seg selv eller som er delvis frembrutt. Fjerning av gjenstående tannrøtter i kjeven er et annet inngrep som

utføres ofte. Det samme gjelder operasjoner på rotspissen av rotfylte tenner for å fjerne rest

betennelse som ikke forsvinner etter vanlig rotbehandling.

 

Visdomstenner

 

Visdomstennene er det tredje og siste sett av jeksler(molarer) som vanligvis bryter frem i slutten av tenårene eller tidlig  i tyveårene .Mange lever hele livet med friske, fullt frembrutte

visdomstenner uten symptomer eller smerter. Fjerning av visdomstenner er vanligvis nødvendig når de ikke bryter helt frem.

 

 

Visdomstenner kan ligge horisontalt eller tippet mot/fra de andre tennene. Skjevstilling av visdomstenner kan føre til skade på nabotann og gi opphav for kjevesmerter.

 

Visdomstenner som bare delvis bryter frem, eller ikke bryter frem, kalles retinerte visdomstenner. En delvis frembrutt tann vil medføre at bakterier får tilgang til vevet rundt tannen og gi opphav til infeksjon i bløtvevet rundt kronen på tannen(perikoronitt). Denne infeksjonen kan være kronisk uten symptomer, eller mer akutt. Akutt infeksjon kan oppleves som smertefull hevelse i området, innskrenket gapeevne og generell sykdomsfølelse. Retinerte visdomstenner er også mer utsatt for tannkaries.

 

Et annet problem kan oppstå når cyster utvikler seg rundt retinerte visdomstenner. Dette kan føre til ødeleggelse og tap av kjevebein samt skade nabotenner. Fjernelse av visdomstannen og cysten vil hindre videre vekst av cysten og forhindre ytterligere ødeleggelse.

 

Fjerning av visdomstenner i ung alder anbefales ofte for å unngå fremtidige komplikasjoner. Inngrepet medfører  vanligvis mindre komplikasjoner hos yngre individer samt gror raskere.

Vanligvis utføres operasjonen i lokalbedøvelse. Om du skulle ønske det kan du i tillegg få en beroligende tablett en time før inngrepet. Gi oss beskjed i forkant om du skulle ønske det. Erfaringsmessig går inngrepet smertefritt og greit for seg. Det legges stor vekt på tilstrekkelig bedøvelse.

Rotspissamputasjon

 

Tannens oppbygning

 

Midt inne i tannen finner man et hulrom med nerver og blodkar, kalt pulpa. Dersom pulpa blir skadet og infisert av bakterier, kan den aldri bli frisk igjenn. Den vanligste årsaken til slike skader er dype hull i tannen. Dette kan resultere i tannsmerter og infeksjon som sprer seg til kjevebeinet rundt tannens rotspiss. Ved å rotfylle tannen fjerner man bakteriene og på den måten får man kontroll på infeksjonen.

 

Hva er en rotspissamputasjon?

 

En rotspissamputasjon er et kirurgisk inngrep der ca 3-5 millimeter av rotspissen fjernes. For å få tilgang til rotspissen, må tannkjøttet brettes til side og nødvendig kjevebein borres bort. Ved en slik operasjon kan man avdekke sprekker i roten, eller ekstrakanaler som ikke er synlig på røntgenbilder. Under operasjonen fjernes betennelses vevet rundt roten og rotkanalen forsegles med en fylling slik at ny infeksjon i roten ikke skal oppstå. Når infeksjonen er sanert vil området rundt roten tilhele med nytt kjevebein, og tannen opprettholder sin normale funksjon. Inngerpet skjer under lokalbedøvelse. Etter inngrepet settes noen sting for å lukke såret. Stingene fjernes normalt etter en uke.

For å vurdere om rotspissamputasjonen er vellykket, må tannen kontrolleres både klinisk og med røntgenbilder. Dersom det ikke er symtomer i området, vil man vanligvis ta den første kontrollen 6 måneder etter tilheling.

 

Komplikasjoner

 

Ethvert kirurgisk inngrep vil ha en risiko for komplikasjoner. Eksempler på slike kan være forlenget blødningstid eller utvikling av infeksjon i operasjonsområdet. Det oppstår imidlertid sjelden komplikasjoner i forbindelse med rotspissamputasjoner. Ta kontakt for nødvendig behandling dersom noe unormalt oppstår etter inngrepet.

opp

opp